28.3.2016

Psykalle Jyväskylään! Vinkkejä hakemiseen ja kokemuksia keväästä

Moikka piiitkästä aikaa! Blogin kirjoittelu on totaalisesti jäänyt, sillä intoa ei vain ole ollut nyt niin paljon kaiken opiskelun ja muun ohella. Mulla menee tosi hyvin, kevät on vaan ollut melko koulujuttujen täyteistä, mutta en valita :). Kesätyön ja uuden kämpänkin olen ehtinyt hommata jo onneksi, ettei tarvitse jokavuotista työahdistusta potea!

Tämän postauksen pääpointtina oli kuitenkin se, kun multa on tosi paljon tultu kyselemään psykalle pääsystä; niin tosielämässä, sähköpostilla kuin blogissakin, niin ajattelin vähän koota tänne postaukseen juttua siitä. Tosiaan viime keväänä kovan rutistuksen ja kunnianhimon voimalla pääsin Jyväskylään lukemaan psykologiaa, mikä oli mun suurin (ja pelottavin) unelma, jonka jotenkin ihmeen kaupalla sitten saavutin. Mulla oli siinä ensin pääsykoetta jo ylioppilaskirjoituksiin lukemiset alla, jotka varmaan monia väsyttikin, mutta mulla oli enää kielet jäljellä keväällä, joten en paljoakaan niillä itseäni rasittanut ja säästin voimiani tärkeintä koitosta varten. Eli enemmänkin vaan ootin, milloin pääsen artikkeleiden kimppuun :D.

IMG_1183_2
Ihanat keltaiset haalarit odottavat sinua!
Aloitin lukemaan heti vikan yo-kokeen jälkeisenä päivänä ja luin lähes joka päivä kokeeseen saakka, lukuunottamatta viikon ulkomaanreissua välissä (fiksu veto, I know...). Meillä oli kokeessa siis artikkeleita sekä tilastotieteen kirja (joka mua pelotti hirveästi lähes olemattomien matikantaitojeni vuoksi - selvisin kuitenkin!), ja kun tästä vaiheesta pääsi eteenpäin, oli luvassa soveltuvuuskoe, joka karsi sitten ne sisään pääsevät.

Lukemiseen käytetty aika vaihteli tosi paljon, mutta suunnilleen 2-7 tuntia päivässä  + valmennuskurssi tietysti kaksi kertaa viikossa. Laskin myöhemmin, että keskiarvoksi tuli 4h/päivä, mikä kuulostaa varmaan joillekkin vähältä, mutta keksityin aina lukemiseen ihan täysillä ja lueskelin sen ajan ulkopuolella esim. post it-lappuja joita oli mun seinällä.

_MG_06082
Jyäskylä <3

Koitan nyt kuitenkin koota tähän hieman hyväksi kokemiani vinkkejä, jos niistä olisi vaikka jollekkin apua!
 • Lue, lue, lue. Ei siitä mihinkään pääse, on vaan kulutettava sitä kirjaston penkkiä tmv, että asiat painuvat mieleen. Kertaa niin paljon, että muistat asiat unissasikin, esimerkiksi ne hirveät kaavat tilastossa.
 • Mene valmennuskurssille jos mahdollista! (ei varmaan enää tän vuoden hakijoille ajankohtainen neuvo). Kävin itse Eximian kurssin Helsingissä ja se oli joka euron arvoinen, sieltä sai hyvät matskut ja sai pommittaa opettajaa kysymyksillä jopa sähköpostiin, se oli varmaan mulle suurin hyöty, niin tietysti mahtavan vertaistuen lisäksi jota kurssilta sain. Kannattaa lähteä vaikka yhdessä kirjastoon lukemaan niinkun me tehtiin aina kurssin jälkeen <3
 • IMG_0887_2 copy
  Tältä huoneeni seinä näytti keväällä.
 • Jos valmennuskurssi ei ole mahdollisuus, netissä on sivustoja, joissa voi tehdä harjoituspääsykokeita jopa alle 20 eurolla! Myös se auttoi, kun tein itse mahdollisimman vaikean harkkapääsykokeen valmennuskurssilla, siinä tuli mietittyä kunnolla kaikkia yksityiskohtia joita sitten kysyttiin kokeessakin. 
 • Aikatauluta! Valmennuskurssilla pysyi hyvin tahdissa, mutta itsellekin voi tehdä suunnitelman. Tilastossa luultavasti eniten aikaa menee loppupään asioihin, joten se kannattaa huomioida aikataulutuksessa myös. 
IMG_0838_2 copy
Vertaistuki <3 Pasilan kirjastosta tuli kantapaikka.
 • Pidä kirjaa lukemisestasi ja oppimisestasi. Mulla oli käytössä sellainen ruutupaperi, johon väritin tussilla aina ruudun lukemaani tuntia kohden; artikkelitunnit oli pinkkejä ja tilastot vihreitä. Kasvavat palkit motivoi kummasti :D Iltaisin kertailin (joskus ääneen), mitä asioita opin päivän aikana ja mitä yksityiskohtia pitää vielä kertailla (sitten kirjottelin niitä ärsyttäviä nippelitietoja post it-lapuille seinään).
 • Tee muistikortteja!!! Se oli mulle paras tapa oppia yksityiskohdat: toiselle puolelle esim. sana normaalijakauman kaava ja toiselle puolelle se kaava. Sitten junassa tai missä ehdinkään niin kertailin niitä termejä ja tarkastin toiselta puolelta menikö oikein.
 • Pidä maali mielessä ja tsemppaa itseäsi! Lukemiseen käyettty aika on tosi lyhyt verrattuna siihen, miten paljon sillä voi saavuttaa ja millaisia ovia voi avautua. Baarireissut ainakin kannattaa unohtaa, samoin pidemmät reissut. Toisaalta mulla paras keino nollata päätä ja rentoutua hetkeksi oli juuri se meidän keväinen ulkomaanreissu :D Se kyllä stressasi ajoittain kauheesti, kun mietin välillä miten kaikki muut nytkin on lukemassa ja täällä minä syön macaronsseja riemukaaren katolla... Enpä tiedä, ehkä se on yksilöllistä!
IMG_0906_2
Ohi on!!!!
 • Lue jotenkin systemaattisesti itselle sopivalla tyylillä - aloitin itse siten, että lueskelin kaikki artikkelit läpi, seuraavalla kerralla alleviivailin ja kolmannella tein muistiinpanot vihkoon. Tilastossa selasin aihepiirit ja arvioin, mitkä ovat hankalimpia ja mihin pitää käyttää eniten aikaa. 
 • Kun luet, keskity olennaiseen! Jätä puhelin toiseen huoneeseen tai kotiin, jos luet kirjastossa. On paljon fiksumpaa lukea vaikka 3 tuntia täysillä kuin 6 tuntia vilkuillen puhelinta tai telkkaria.
 • Tee muutakin välillä. Mulla ei oikein ollut mitään välipäiviä ja koin sen ihan sopivaksi mulle, joinain päivinä saatoin kuitenkin lukea vaan pari tuntia ja olla sitten vaan kavereiden kanssa tai urheilla. Joillekkin kuitenkin sopii se, että pitää vaikka sunnuntain täysin vapaana. Huolehdi unesta ja terveellisistä elämäntavoista.
 • Jos kutsu soveltuvuuskokeisiin tulee, koita vain olla siellä oma itsesi. Älä suunnittele liikaa eri osioita, sillä se luultavasti paistaa läpi vastauksista. Koita olla haastatteluissa muita huomioiva ja vähän vaikka etukäteen miettiä omia vahvuuksia ja heikkouksia sekä motivaatiotasi päästä psykalle. 
IMG_1237_2
Ekaa kertaa ulkoiluttamassa haalareita!
Jos vielä jotain kysymyksiä herää, kysykää ihmeessä! Kokeisiin liittyviin kysymyksiin on hieman vaikeaa vastata, koska päsykokeen kysymykset vaihtelee paljon vuosittain, enkä edes oikein itse muista niitä kysymyksiä enää :D. Samoin soveltuvuuskokeisiin on vaikeaa antaa vinkkejä, kun en itse tietenkään tiedä missä osuuksissa pärjäsin hyvin ja missä en. Tsemppiä kovasti kaikille tän kevään hakijoille, toivottavasti Jyväskylässä tavataan syksyllä!!! :)

16 kommenttia:

 1. Miten sulla meni yo kirjotukset? Ja miltä on tuntunu eka vuosi yliopistolla? Onko tuntunu että on liian nuori sinne tai että opinnot on liian vaativia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin meni (EEMMC) mutta niistä ei ollut mitään apuja kouluun pääsemisessä, eli pääsin koekiintiöllä. Ja on ollut ihan odotusten mukaista, luentoja on ollut ehkä vähemmän mitä itse tykkäisin että olis, mutta enkunkielisiin kirjoihinkin on jo tottunut:) ihmiset on ollut ihan mahtavia, samoin kaupunki ja liikuntamahdollisuudet!

   Ei oo tuntunut, että olisin liian nuori, tosin suurin osa kavereista on vanhempia mutta ei täällä kukaan kiinnitä ikään sillein huomiota:). Opinnot on sillä tavalla ollut hankalia, että itsenäistä työtä on pitänyt tehdä paljon mutta kun vaan jaksaa lukee niin ei ne oo ollut kovinkaan vaativia!

   Poista
 2. Pakko kysyä, että miten kertailit/luit noita artikkeleita? Tuntuu että vaikka kuinka teen alleviivauksia yms, jää asioita vain sieltä sun täältä mieleen. Ja onko jotain osioita/asioita, joista tuli eniten kysymyksiä pääsykokeessa? Ja minkälaiset kysymykset artikkeleista koit vaikeimmiksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm ensin luin ne ihan läpi että sain kokonaiskuvan (kiinnitin huomiota just väliotsikoihin yms), sitten tein alleviivauksia seuraavalla kerralla ja parhaiten opin siinä kun kolmannella kerralla tein kunnon muistiinpanot vihkoon (käytin kaikkia värejä ja ajatuskarttoja!) ja niitä lueskelin useita kertoja.

   Sitten lopulta kun tuntu, että jotkut asiat ei vaan millään jäänyt päähän, niin kirjoittelin niitä post it-lapuille ja uudestaan vihkoon ja jäsentelin uudestaan eri muotoihin ja koitin liittää vaikka johonkin omiin elämänkokemuksiin tai mitä tahansa mikä auttoi:D

   Ja mun muistaakseni niitä tilaston kirjan loppupään asioita ja todennäköisyyksiä painotettiin, mutta toisaalta ne oli mulle vaikeimpia niin ehkä siks muistan! Tilaston kysymykset varmasti vaihtelee paljon vuosittain. Artikkeleissa vaikeimpia mulle oli ehdottomasti niiden tutkimustulosten muistaminen!! Kun ainakin meidän artikkeleissa oli vähän niinkun monia ristiriitaisia tuloksia, riippuen aina että otettiinko jotkut taustamuuttujat huomioon tms:D Ne oli tosi vaikeita opetella!

   Poista
  2. Hei niin ja jos teidän artikkeleissa jotkut liittyvät yhteen (esim. meillä oli muutama terapia-artikkeli ja muutama oppimisvaikeuksista) niin kannattaa ehdottomasti lukea rinnakkain niitä tai ainakin kertailla sellasessa järjestyksessä, koska niissä voi olla samoja asioita :)

   Poista
 3. Joo, mahtavaa kiitos! Tuntuu välillä että mitenkä voi saada edes niin monta oikein että pääsis soveltuvuuskokeisiin :D... Ei kumminkaan hirveästi ressaa, en tiedä onko se hyvä vai huono asia :Dhaha! Miten sun perus lukupäivä meni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks tässä on vielä hyvin aikaa päntätä :)! Mäkään en oo kauheesti stressaajatyyppiä enkä sillonkaan kauheesti stressannu, ainakin omasta kokemuksesta sanoisin että don't worry ;D

   2-3 kertaa viikossa menin Helsinkiin heti aamulla valmennuskurssille klo 9-13 (muistaakseni?), jonka jälkeen jäätiin tyttöjen kans Pasilan kirjastoon lukemaan johonkin kuuteen asti suunnilleen. Niinä päivinä en enää kotona lukenu ollenkaan kun olin niin poikki reissaamisesta. Sitten jos jäin kotiin niin heräsin joskus 9 aikaan ja aamupalan jälkeen aloin lukea ja luin noin 4-6 tuntia suunnilleen, tän ajan päälle oli vielä muutama tauko, eli joskus kolmen-neljän aikaan yleensä lopettelin ja sitten tein loppupäivän jotain kivaa :)

   Poista
 4. Hei! Oon hakemassa psykologiaa opiskelemaan Jyväskylään ja alkaa olemaan viime hetkien paniikki käynnissä kun koe on ensi viikon torstaina.. kävin viime vuonna katsomassa kokeen ilman kummempia lukemisia mutta tänä vuonna oon panostanu täysillä ja psykalle.fi harjoituskokeet onkin mennyt melko hyvin. Jostain löysin tiedon että viime vuoden pisteraja olisi ollut 51/60 tiedätkö pitääkö tää paikkaansa? Myös sitä haluisin kysyä että eihän aikaisempina vuosina ole saanut vääristä pisteistä miinuspisteitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Hui, sulla on siellä jännät ajat nyt.. :) Ja joo, myös mun muistaakseni ne rajat oli 51 ja ei oo tullu miinuspisteitä ainakaan kolmeen viimeiseen vuoteen, aiemmista ei oo tietoa mutta ei usko että tänäkään vuonna tulis miinuksia :D Paljon tsemppiä sinne!!!

   Poista
 5. Kiitti vastaustauksista! :) ja ainii sitä unohdin kysyä että luitko sä tosta tilastokirjasta noita excel ja spss osioita? En ainakaa ite muista että siinä viime vuoden kokeessa olis niistä kysytty mitään, enpä mä siitä tosin muutenkaa hirveesti muista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä tainnu niitä edes vilkasta eikä niistä oo tietääkseni ollu mitään kysymyksiäkään :D mutta tosiaan eihän sitä voi koskaan tietää mitä ne kysyy siellä kokeessa...

   Poista
 6. Heei ! Mulle kävi niin onnekkaasti, että pääsin nyt soveltuvuuskokeisiin asti :) olisiko sinulla vielä jotain lisävinkkejä antaa sinne? Osasitko sanoa tarkasti soveltuvuuskokeessa mitkä psykologian alueet sinua kiinnostaa ja ei kiinnosta ? Ilmeisesti haastattelussa pitää keksiä kysymys parille, saanko udella mitä sinä kysyit? :) Jäntskättää jo :D Kivaa kesää sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee onneksi olkoon!! :) siellä vaan oo oma itses ja tutustu muihin ryhmäläisiin niin luvassa on rento ja kiva päivä, myös tietysti vähän voi pohtia etukäteen miksi haluaa psykalle ja mikä siihen motivoi tms niin ei mee lukkoon, mutta liikaa ei kannata valmistautua :)

   Mä en oikein muista niitä mun vastauksia kun aika fiilispohjalta heitin, mutta tuskin oon osannut tarkasti sanoa koska en vieläkään tiedä :D Ehkä sanoin esim että potilastyö ja nuoret kiinnostaa toisin kun tutkimus tai jotain sellasta. En muista että olisin keksiny parille mitään kysymystä :o hmm ehkä sitä ei edes ollu meillä, en muista enää..:D Mutta kauheesti tsemppiä ja hyvää kesää myös sulle :)!

   Poista
 7. Hei! Luin nämä sun vinkit ja tsemppas kyllä tosi paljon! Itselläkin olisi unelmana päästä opiskelemaan psykologiaa jyväskylään ensimmäisellä yrittämällä, olen nyt siis abi. Olen lukenut artikkelit nyt kaksi kertaa läpi, mutta tilastotieteen aloitan vasta maanantaina, onko sulla erityisiä vinkkejä sen läpikäymiseen? Miten itse luit sitä, kuinka paljon? Osaatko sanoa kuinka paljon luit kirjaa ja artikkeleita läpi, montako kertaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anteeksi kun huomasin tän kommentin vasta :( mutta tosi kiva jos antoi tsemppiä!! Tilastoo luin paljon vähemmän kun artikkeleita koska se oli niin tylsää... mutta kannattaa vaan opetella asiat ulkoa esim just sellasilla muistikorteilla, eikä välttämättä edes yrittää oikeasti ymmärtää :D tietysti jos tilastotiede nappaa niin sitten kannattaa esimerkiksi laskea niitä laskuja niin oppii kaavat yms ulkoa helpommin :)

   Eli ei oikeestaan muuta kun että ulkoa vaan tankkaa ja kertailee niitä nippelitietoja :D... spss taulukkojutut kannattaa jättää ihan vikaks, niitä tuskin kysytään. Mä en edes vilkassut niitä sivuja :) hirveästi tsemppiä sinne, toivottavasti soveltuvuuskokeet kutsuu sitten kesällä ;)

   Poista
  2. Ja en osaa yhtään sanoa että montako kertaa luin mitäkin, koska jotkut artikkelit opin melkein ulkoa ihan parin tunnin lukemisella + muutamalla kertauskerralla mutta joidenkin kanssa piti taistella päiväkausia :D mun lukupäiväkirjan mukaan luin keskimäärin 4 tuntia/päivä kolmen kuukauden ajan plus valmennuskurssin tunnit päälle. Mutta käytetty aika on todella yksilöllistä, esim mulla jää helposti nippelitieto päähän, mutta jos olisi pitänyt vaikka osata laskea jotain niin olisin varmaan laskenut 10 tuntia päivässä koska oon siinä niin huono :D paras mittari on se, että testaa itseään että osaako oikeesti ne asiat ulkoa :)

   Poista